Drikk mer kranvann for miljøets skyld – også i jula!

Selv om det bøtter ned i store deler av landet, så betyr det likevel ikke at det er utømmelig med vann. Vi har de senere årene sett at vann-reservene har sunket jevnt og trutt. Noen ganger er lagrene under halvfulle, noe som bekymrer forskerne mer og mer. Det er mye verre i mange andre land. Men vi skal ikke slutte å bruke vann for det. I Norge er det fremdeles godt med vann, som heldigvis ikke kan bli brukt opp.

Likevel kan vann både forurenses og forflyttes. Det store omkrets-løpet vannet sirkulerer i, gjør at vann både endrer form (gass, væske og fast), volum og temperatur. Vannet skal på høye flyturer, ville fossefall, gjennom berg og ut i havet. Hele tiden blir vannet forflyttet, og av og til i enorme mengder. Kanskje julenissens reinsdyr får litt vann på ferden over kloden også.

Hvorfor skal vi drikke vann fra krana

Når produsentene lager vann på flasker, så er det ingen som blir fortalt at produksjon av flasker krever enorme mengder rent vann. Dessuten er vann vann, og ikke noe annet. Du kan like gjerne drikke vannet fra krana og spare miljøet. I stedet kan du kjøpe noen flotte julegaver til venner uten dårlig samvittighet.

Man trenger vann til alt

Uten vann kan vi ikke klare oss. Selv industrien trenger vann til alle mulige operasjoner. Bare det å produsere en jeans krever hundretusenvis av liter med vann som kunne vært ledet inn til bosetninger der mange allerede sulter. Vi vet at vannet ikke går fortapt, men det kan både være sterkt forurenset og forflyttet. Gi gaver som har positiv påvirkning på miljøet og vennene dine.

Tenk over hva du forbruker

Med kloden i tankene er det godt å samles til julefeiring. Vi feirer livet og at vi kan ha det godt. Julefeiring og andre tradisjoner vil nok få en helt annen betydning om man skulle gå tom for rent vann også her i Norge. Tenk derfor over forbruket ditt av vann. Trenger du å stå 30 minutter i dusjen eller må du kjøpe flaskevann? Av og til må man jo også det, så vann-problematikk er ikke en enkel sak. Ofte sier man at om man gjør så godt man kan, så får det være bra nok. En bonus er jo at du også sparer penger ved å spare vann!

mts_schema